lauantai 4. tammikuuta 2014

Leipomispäivän leipä

Tänään oli leipomispäivä. Kaupassa käynnin jälkeen laitoin leivinuuniin tulet ja taikinan kohoamaan. Leipominen ei todellakaan ole minun lempi hommia. Yleensä se on johtunut siitä, että leipomukseni joko palavat tai eivät vain onnistu. Sinnikkästi yritän kuitenkin kerta toisensa jälkeen onnistua. Tämän jatkuvan yrittämisen ansioista olen löytänyt muutamia ohjeita joilla yleensä onnistun. Yksi näistä löydöistä on Rahkakauraleipä.


Tässä "tällä melkein aina onnistuu" -ohje muillekin.

Rahkakauraleipä

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl siirappia
250 g rahkaa
4,5 dl kaurahiutaleita
8-10 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Liota lämpimään veteen hiiva, suola ja siirappi. Sekoita mukaan rahka ja kaurahiutaleet. Alusta taikina kimmoisaksi vehnäjauhoilla ja lisää mukaan loppu vaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.
Jaa nujerrettu taikina neljään osaan ja leivo palat pyöreiksi limpuiksi. Ripotte pinnalle kaurahiutaleita ja taputtele leivonnainen litteäksi. Ajele leipiin taikinapyörällä urat, jotta tuore leipä on helppo murtaa paloiksi. Anna leipien kohtoa ja paista ne 225 aseisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tämän ohjeen olen löytänyt kodin parhaat leivät ohjekirjasta. Omista leivistä olen jättänyt pinnalta kaurahiutaleet kokonaan pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti