tiistai 23. heinäkuuta 2013

Logg your visit

Sunnuntai iltapäivänä suuntasimme metsään. Tavoitteena oli käydä loggaamassa muutama geokätkö ja katsahtaa samalla jos löytyisi mustikoita. Vanhin lapsista ilmoittautui heti vapaaehtoiseksi siivoamaan koko kodin, jos ei tarvitse lähteä mukaan. Neiti veti kyllä niin oikeasta narusta, että sai siltä seisomalta vapautuksen metsäretkestä. Me muut suuntasimme siis metsään...

Meidän perhe on harrastanut Geokätköilyä muutaman vuoden. Nyt pari viimeistä vuotta on mennyt todella matala lentoa tämän harrastuksen kanssa, kun on ollut tämä taloprojekti päällä. Silloin tällöin kuitenkin tulee piipahdettua myös luontoon. Alunperin innostuimme kätköilystä, kun se vei meitä mitä uskomattomimpiin paikkoihin, joissa emme muuten olisi lähteneet käymään. Minun suosikkeja on ehdottomasti luonnossa (lue: pois sivistyksestä) olevat kätköt. Niinhän sitä sanotaan, että metsä on suomalaisen kirkko, ja tämän kyllä allekirjoitan. Metsäretken jälkeen on aina hyvä ja levollinen mieli. Mieheni taisi innostua kun kuuli, että joudutaan hankkimaan harrastukseen uusi lelu: GPS-laite. Päädyimme Garmin Oregon 450t malliin. Siinä oli silloin suhteellisen suuri näyttö verrattuna muihin laitteisiin. Nykyisin kun on tottunut puhelimien kosketusnäyttöihin, tuntuu tuo Garminen näyttö sellaiselta, että sitä saa tosissaan painaa.

Yksi kätköilyn perus säännöistä on se, että jos kätkön ympärillä on ihmisiä (jästejä) ne eivät saa huomata kätkön loggausta. Silloin kun lapset oli pienempiä, pystyimme hyödyntämään heitä näissä tilanteissa. Lapset meni muka leikkimään kätkön lähelle ja nappasivat sen samalla. Toivat sitten kätkön hieman kauemmaksi meille ja me kirjasimme löydän kätkössä olevaan vihkoon. Sitten lapset "jatkoivat leikkiä" ja veivät kätkön takaisin samaan paikkaan.

Toisinaan kätköt on piilotettu niin hyvin, että niitä ei meinaa löytää.


Toisinaan kätköissä on "matkaajia". Nämä ovat rekisteröityjä esineitä, jotka voi ottaa kätköstä mukaan ja siirtää seuraavaan kätköön. Siirrot pitää muistaa kirjata Geokätköilyn sivustolle samalla kun kirjaat kätkön loggauksen. Näin matkaajan tekijä/lähettäjä pystyy seuraamaan missä matkaaja liikkuu. Itse olen törmännyt aika moneen eri puolelta maailmaa lähteneisiin matkaajiin.

Geokätköily on siinäkin mielessä kiva harrastus, että se on maailman laajuinen. Sitä voi harrastaa lomareissuilla missä päin ikinä kuljetkin. 

Mikäli innostuit tästä, niin käy katsomassa aiheesta lisää alla olevista linkeistä. Ja hei, nykyään tätä voi harrastaa puhelimen avullakin. GPS-laite ei enää ole välttämätön tähän hommaan.

http://www.geocache.fi/

http://www.geocaching.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti