torstai 28. maaliskuuta 2013

Ikuisuus flunssa ja nenäkannu

Olen ollut flunssassa kohta kaksi viikkoa. Tällä viikolla se menin poskionteloihin ja sain antibioottiikuurin. Tätä kuuria voisi joku lääkevalmistaja kehittää eteenpäin, koska se vie ruokahalun. Antibioottien lisäksi lääkäri suositteli minulle nenäkannua. Olin kannusta kuullut, mutta jotenkin se on aina jäänyt kuuntelemisen asteelle. Ja siihen se kannu sitten unohtuikin. Kunnes taas tuli mieleen kun olin menossa uudestaan lääkäriin. Antibiootit ei siis ole vieläkään kunnolla purreet. Seurauksena oli, että minulle tehtiin elämäni ensimmäinen punkteeraus. Olin kuullut että sitä voisi käyttää loistavasti kidutus menetelmänä, joten olin valmiiksi kauhusta kankeana. Onneksi lääkäri puudutti nenäni niin hyvin, että ei se oikeasti edes käynyt kipeää. Kannua hän suositteli edelleen. Nyt siis hakemaan tietoa kannusta.


Nenähuuhtelu on toimenpide, jossa kehonlämpöistä miedosti suolaista vettä kierrätetään nenän väliseinän takaa toisesta sieraimesta sisään ja toisesta ulos. Nenähuuhtelua käytetään nenän sivuontelotulehduksen, virusperäisen ylähengitystieinfektion ja allergisen nuhan oireiden helpottamiseen, sekä nenään tai sivuonteloihin kohdistuneen leikkauksen jälkihoitoon. Nenähuuhtelun vaikutusmekanismia ei tunneta tarkasti.

Huuhtelussa käytettyyn puhtaaseen ja kädenlämpöiseen vesijohtoveteen sekoitetaan 0,9 - 3 prosenttia tavallista ruokasuolaa (natriumkloridia NaCl), esimerkiksi hienokiteistä merisuolaa. Jos huuhteluvesi ei ole kehonlämpöistä toimenpide tuntuu epämiellyttävältä. Erikoissuolat kuten Pansuola, Seltin, mineraalisuola yms. eivät sovellu nenähuuhteluun. Jodia sisältävä suola ei myöskään sovellu nenähuuhteluun. Liuos syntyy kun puoleen litraan vettä lisätään 1 - 2 teelusikallista merisuolaa. Lisäksi voidaan myös lisätä puoli teelusikallista leivontasoodaa, koska isotooninen liuos ärsyttää vähiten limakalvoja.


Nenähuuhtelu tapahtuu yksinkertaisimmillaan ryystämällä vesi kämmenestä sieraimeen ja puhaltamalla pois. Mukavuussyistä käytetään siihen erityisesti suunniteltua nenäkannua. Lavuaarin päällä kasvot käännetään alaspäin, kannun nokka painetaan toista sierainta vasten ja päätä kallistetaan vastakkaiselle puolelle, jolloin vesi valuu painovoimalla toisesta sieraimesta sisään ja toisesta sieraimesta ulos. Toimenpiteen aikana hengitetään suun kautta. Huuhtelun jälkeen kaikki jäljelle jäänyt vesi poistetaan nenäontelosta pitämällä päätä alaspäin, sulkemalla vuorotellen toinen sierain sormella ja niistämällä kevyesti. Molempien sierainten samanaikaista sulkemista ja voimakasta niistämistä on vältettävä, ettei nenäontelossa paine aja kosteutta vääriin paikkoihin.Nenähuuhtelu on vanha joogatekniikka (alkuperäiseltä nimeltään Jala Neti), joka on Intiassa yleisesti osa jokapäiväistä henkilökohtaista hygienian hoitoa. Huuhtelu suoritetaan joko aamulla tai illalla muun pesun yhteydessä tai toisinaan myös työpäivän jälkeen, jos henkilö on työskennellyt erityisen likaisissa tai pölyisissä olosuhteissa.Tapa on yleistymään päin myös länsimaissa lääkäreiden huomattua sen terveyshyödyt. Luontaistuotekaupoista ja apteekeista saa tarkoitukseen sopivia "nenäkannuja", joidenkin valmistajien tuotenimi on "sarvikuono". Kannulla ei varsinaisesti voi yleensä huuhdella poskionteloita, mutta käsittely voi helpottaa myös poskiontelopotilaan vointia.

Ja mikä parasta, kannuja löytyy vaikka minkä värisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti